Een ondernemer leeft van het moeten maken van keuzes, van klein naar groot. Variërend van simpele zaken zoals het wel of niet doen van een investering tot het nemen van belangrijke beslissingen over de toekomst van je bedrijf en wat dit op jou voor impact gaat hebben.

Als je merkt dat keuzes maken je in een spiraal van twijfel en onzekerheid trekt, ben je zeker niet de enige. Keuzestress is een veelvoorkomend probleem.

Ik heb het zelf ook jaren ervaren en heb het lange tijd lastig gevonden om keuzes voor mezelf te maken, dat raakt immers mijn bewustzijn. Anderen helpen, geen probleem. Maar voor mezelf… nee. Maar hoe komt dat? Bij mij was het vaak de loyaliteit aan hoe het nu is en mensen om je heen niet willen teleurstellen, soms ook de onzekerheid van het niet weten wat het je brengt of de angst voor het nemen van verkeerde beslissingen. Hierdoor kwam ik terecht in een eindeloze cyclus van ‘wat als’-scenario’s en durfde geen duidelijke richting te kiezen. Ik was daardoor niet trouw aan mezelf.

Ik heb mogen ervaren dat er gelukkig concrete manieren zijn om keuzestress aan te pakken. Maar laten we beginnen bij het begin en eerst eens kijken waar keuzestress vandaan komt.

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in een web van opties en mogelijkheden wanneer je voor een belangrijke keuze in je ondernemersleven staat. Veelvoorkomende obstakels zijn:

  • Over-analyseren: te veel nadenken en het voortdurend afwegen van voor- en nadelen welke resulteren in het niet nemen van  beslissingen. De 2 stemmetjes in je hoofd die elkaar tegenspreken en je dwingen om maar niet te kiezen.
  • Externe druk: de mening en verwachtingen van anderen. Het klinkt raar maar zij beïnvloeden jouw keuze, zelfs als het niet in lijn is met wat je echt wilt.
  • Angst voor fouten: de angst om de verkeerde beslissing te nemen kan je weerhouden om überhaupt een besluit te nemen met als gevolg het verlies van eigenwaarde en het toenemen van onzekerheid.
  • Verlies van richting: een gebrek aan het niet helder hebben hoe je toekomst eruit moet gaan zien. Het niet bepalen van je eigen doelen en waarden kunnen het moeilijk maken om te weten welke keuze de juiste is.

En toch is het waar…. verkeerde keuzes zijn er niet. Oftewel, elke keuze brengt je verder. Zelfs als een beslissing niet de gewenste uitkomst geeft, leert het je wat over jezelf en worden je voorkeuren nog duidelijker waardoor je steeds dichter komt bij wat je echt wilt (of juist niet meer wilt).

Veel ondernemers die ik ken vinden het spannend om keuzes te maken. Daardoor kan het verleidelijk zijn om je beslissing maar voor je uit te schuiven en uit te stellen. Maar juist wanneer je niet kiest wordt de onzekerheid alsmaar groter. Niets gemakkelijker dan de omstandigheden te laten zijn zoals ze zijn. Zoals al eerder aangegeven komt dit voort uit angst voor verandering, je gaat twijfelen aan jezelf en bent bang om niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Maar bij niet kiezen merk je dat je gevoeliger wordt, je lontje korter word, je fitheid terugloopt en je je emoties te snel afreageer op anderen. Je eigenwaarde krijgt een optater en dat doet pijn. Hoe zonde is dat?

Er zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen om met vertrouwen de juiste weg te vinden en daardoor een gelukkiger mens te worden.

  • Ken je persoonlijke kernwaarden en toekomstig doel

Zorg eerst dat je beeld heb voor jezelf wat jouw persoonlijke kernwaarden en doelen zijn. Wat wil je bereiken en welke prioriteiten stel je hierbij? Hetzelfde als de strategie voor je bedrijf zal je je eigen persoonlijke toekomstige strategie moeten bepalen, en dat is niet simpel. En als je dat dan helder hebt, welke keuze hoort hier dan bij?

  • Deel een beslissing op in stukken

Grote beslissingen kunnen groots aanvoelen en worden daardoor niet genomen. Verdeel ze in kleinere stappen om het beter behapbaar te maken. Leg deze stappen voor jezelf vast en handel ze stuk voor stuk af. Beloon jezelf na elke stap.

  • Visualiseer de nieuwe toekomst

Beeld je in hoe een keuze je toekomst kan beïnvloeden. Dit kan je helpen om helderder te zien welke richting het beste bij je past. Vind je dit lastig om voor je te zien. Mij heeft het geholpen om een brief aan je toekomstige zelf te schrijven. Hoe zou je willen dat het gaat worden. Schrijf deze brief en lees deze een paar dagen later aan jezelf of je naasten voor. Vaak geven juist zij dat duwtje in de rug om door te zetten.

  • Stel een deadline

Geef jezelf een redelijke termijn om een beslissing te nemen. Dit voorkomt overmatig uitstellen. Maar hou jezelf aan de deadline.

Volg je hart

Als het dan nog steeds lastig is luister dan naar je hart. Dat klinkt misschien zweverig, maar is het absoluut niet. In plaats van puur te vertrouwen op wat er in het hoofd gebeurt nodigt het afstemmen op je hart je uit om nog dieper te graven. Dit betekent dat je aandacht schenkt aan je (onbewuste) gevoelens en intuïtie. Je hebt vast wel eens een moment ervaren dat je in een split second een knoop doorhakte en direct wist: Yes, dit voelt goed, dit past bij mij (en vaak komt er nog achteraan: ‘…dat had ik al veel eerder moeten doen…”).

Hakken van knopen is niet simpel, zeker als ze heel impactvol zijn. Mocht je er echt niet uitkomen dan kun je door doelgerichte gesprekken en externe begeleiding helderheid krijgen over je doelen, waarden en uiteindelijke verlangens. Wil je hier eens over sparren laat het me weten.

Fijne werkdag verder.

www.nexum-sfc.nl